Unde este nevoie de purificatoare de aer

4 sectoare de activitate unde este vital ca aerul sa fie purificat Lasa un comentariu

Nevoia de a respira un aer curat, nepoluat, a devenit o problema majora in ultimii ani, dar care insa s-a concentrat preponderent asupra nivelului de poluare a aerului exterior.

Sigur, cei care militeaza activ impotriva poluarii aerului au toate motivele din lume sa arate efectele nocive pe care diversii poluanti prezenti in aer le au asupra organismului.

Ce se aude, insa, de calitatea aerului pe care il respiram in interior, acasa, la munca, la scoala, la doctor, la sala de fitness si asa mai departe?

Nu atat de multe pe cat ar trebui sa se auda, aparent.

Aerul ambiental poate prezenta, de foarte multe ori, un nivel de poluare mai ridicat decat aerul de afara.

Tinant cont de faptul ca ne petrecem aproximativ 90% din zi in spatii interioare, cred ca ar fi momentul oportun sa acordam mai multe atentie calitatii aerului ambiental si sa luam masurile necesare, indeosebi in cand vine vorba de anumite spatii interioare, precum:

 1. Cladirile de birouri

Necesitatea ca aerul sa fie purificat in spatiile de birouri este data de numarul semnificativ de persoane care impart acelasi spatiu si respira acelasi aer timp de 8, pana la 10 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.

In acest caz, pericolul ca aerul sa fie poluat cu diversi compusi (polen, praf, fire de par, particule in suspensie, diverse substante gazoase, mirosuri, etc.) este foarte mare.

In egala masura, pericolul aparitiei unor patologii usoare (cefaleea, tusea, scurtarea respiratiei, oboseala, lipsa de concentrare) sau a unor boli chiar grave (astmul, bronsita, disfunctia renala, etc.) creste exponential.

Acest lucru nu va dauna numai sanatatii angajatilor, dar va conduce inevitabil si la scaderea nivelului de eficienta in munca pe care ei o depun, ducand, mai devreme sau mai tarziu, la pierderi financiare semnificative pentru companie.

Purificatoare de aer profesionale pentru cladiri de birouri

De aceea, investitia in purificatoare de aer profesionale ar trebui sa reprezinte o decizie rationala pentru orice angajator, indiferent daca prioritar pentru el este sanatatea angajatilor sau siguranta financiara a business-ului pe care il conduce.

Insa, daca nu ai angajati sanatosi, nu numai ca te vei afla in imposibilitatea de a mai scala afacerea, dar pierderile vor fi considerabil mai mari fata de investitia pe care ai face-o in masuri de protejare a sanatatii lor.

Asadar, indiferent de rationamentul pentru care ajungi la concluzia ca aceasta investitie este o idee buna, cel mai sigur mod in care poti avea garantia ca iti vei atinge obiectivele de business ramane, totusi, siguranta ca angajatii tai sunt sanatosi si in forma maxima.

 1. Clinici medicale specializate

Clinicile medicale, indiferent de specializare, sunt obligate sa ofere pacientilor un mediu cat mai steril cu putinta, iar calitatea aerului ambiental trebuie sa fie, intotdeauna, una dintre prioritatile zero.

Dat fiind domeniul specific de activitate, indiferent de specializarea medicala, pericolele de imbolnavire pe care un ambient contaminat le poate ascunde in acest caz sunt mult mai mari decat cele care are pot exista intr-un spatiu de birouri, de pilda.

Pe de-o parte, prezenta unor compusi cu potential daunator in aerul ambiental din clinicile medicale poate provoca probleme pacientilor, carora le poate agrava afectiunea pe care au venit intocmai sa o trateze.

Pe de alta parte, pacientii insisi pot transmite in mod involuntar, prin aer, particule daunatoare pentru celelalte persoane cu care interactioneaza in cadrul clinicii, contribuind, astfel, la raspandirea bolii.

Purificatoare de aer profesionale clinici medicale

O alta situatie posibila, pe care o gasim cel mai des in clinicile veterinare, este aceea in care lipsa masurilor de mentinere a unei calitati ridicate a aerului duce la transmiterea unor compusi care pot provoca afectiuni conexe pentru oameni.

De pilda, glandele sebacee prezente pe firul de par si la nivelul pielii pisicii emana anumite proteine speciale care provoaca alergii la oameni.

Asadar, necesitatea de a avea un nivel ridicat de purificare a aerului respirat in cadrul clinicilor medicale specializate este vitala, iar purificatoarele de aer profesionale au capacitatea de oferi acest nivel de calitate.

 1. Scoli si gradinite

Scolile si gradintele reprezinta zona zero in ceea ce priveste necesitatea ca aerul ambiental sa fie purificat.

In primul rand, pentru ca nivelul de constientizare din proprie initiativa al copiilor, asupra pericolelor la care se expun atunci cand respira un aer contaminat cu diversi poluanti sau patogeni este extrem de scazut.

In al doilea rand, pentru ca cei mici sunt mult mai predispusi la a dezvolta anumite afectiuni contactate pe cale aeriana.

Nu in ultimul rand, in institutiile de invatamant se gasesc nenumarate surse care pot transmite compusi cu potential daunator pentru sanatatea elevilor:

 • bacteriile din carti
 • praful cretei de tabla
 • clor
 • acarieni
 • nanoparticule
 • fire de par
 • si multe alte pericole care nu se vad cu ochiul liber, iar atunci cand se vad, o fac sub forma unei alergii, a unei boli de piele sau, mai grav, sub forma unui astm sau a unei bronsite care ii va chinui pe cei mici toata viata.

Purificatoare aer IDEAL mucegai bacterii cov

De aceea, implementarea unor sisteme de purificare a aerului in institutiile de invatamant, cel putin in salile de curs, in aule si, in principiu, in orice spatiu inchis unde exista aglomerari mari de elevi, trebuie sa fie o prioritate.

 1. Sali de fitness

Salile de fitness reprezinta si ele un potential focar major de raspandire al bolilor prin intermediul aerului, datorita specificului de activitate care se desfasoara in aceste spatii inchise, iar prezenta unui sistem de purificare a aerului ambiental trebuie sa fie obligatorie.

Persoanele care vin sa faca sport in salile de fitness prezinta un risc foarte ridicat de imbolnavire pe cale aeriana datorita intensitatii ridicate a efortului depus, care provoaca, invariabil, nevoia de respira mai rapid si mai adanc, ceea ce se traduce prin inhalarea unui volum mult mai mare de aer.

Iar mai mult volum de aer inhalat inseamna sanse mai mari de contactare a unui patogen transmisibil pe cale aeriana.

In principiu, volumul de aer existent intr-o sala de fitness poate fi contaminat cu tot felul de elemente mai mult sau mai putin daunatoare sanatatii, cum ar fi:

 • fire de par
 • praf
 • acarieni
 • mirosuri neplacute
 • picaturi de apa in suspensie, datorita nivelului ridicat de umiditate al aerului, care pot fi infestate cu diverse virusuri si bacterii, si altele.

Ei bine, instalarea unui purificator de aer (sau a mai multor, in functie de dimensiunea incaperii si de capacitatea de purificare a aparatelor) in sala de fitness inlatura cu succes toate aceste potentiale probleme.

Mai ales acum, cand suntem cu totii afectati de pandemia cu Covid-19, asigurarea unui mediu ambiental purificat in sala de fitness poate reprezenta un motiv de incredere pentru clienti.

Epidemia cu care ne confruntam deja de cateva luni incoace a trezit, se pare, in noi, nevoia de a acorda o atentie mult mai mare calitatii aerului pe care il respiram si de a cauta solutii care sa ne ofere siguranta ca aerul pe care il respiram in casa, la munca sau in celelalte spatii inchise in care intram zilnic, este curat.

Vestea buna este ca solutia la aceasta nevoie exista deja si este oferita de purificatoarele de aer.

Ti-am pregatit un art articol util pe care daca inca nu l-ai citit, te rugam sa o faci. Vezi 10 motive intemeiate pentru a utiliza purificatoare de aer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *