Alergia la ambrozie. Cum sa ne ferim de polenul de ambrozie

Alergia la ambrozie. Cum o prevenim si cum combatem efectele ei? Lasa un comentariu

Majoritatea dintre noi suntem de parere ca primavara este anotimpul in care avem cele mai mari sanse sa ne alegem cu o alergie.

Si este lesne de inteles de ce credem acest lucru, din moment ce acesta este anotimpul in care cele mai mule flori revin la viata si incep sa isi elibereze polenul in atmosfera, lasandu-l fie in voia insectelor, fie in voia vantului.

Exista, insa, o buruiana care atinge nivelul maxim de polenizare in ultima luna de vara si continua pana la finalul lunii octombrie, al carei polen a provocat pana acum alergii pentru aproape 500.000 de romani.

Este vorba despre ambrozie, in special o anumita specie de buruiana care poarta numele de Ambrosia Artemisiifolia. Cunoscuta popular si sub denumirea de “iarba parloagelor”.

Procesul de polenizare

In Romania, ambrozia atinge perioada maxima de polenizare incepand cu luna August si se intinde pana la finalul lunii Octombrie.

Procesul de polenizare este realizat in principiu cu ajutorul vantului, prin raspandirea graunciorilor de polen.

Ambrozia are o capacitate de raspandire extrem de mare, o singura planta eliberand in aer pana la 30.000 de seminte.

Tocmai de aceea, in Romania, planta de ambrozie se poate gasi in aproape toate zonele tarii, mai putin in zonele de deal inalt si zonele montane.

Aceasta planta creste spontan:

 • pe suprafetele de agricole neintretinute
 • la marginea drumurilor
 • de-a lungul liniilor ferate
 • pe malurile raurilor si a lacurilor
 • in incinta cladirilor dezafectate,
 • in gradini
 • in parcurile neintretinute corespunzator
 • pe santierele de constructii
 • in culturile de cereal si de floarea soarelui.

Ce tip de alergie provoaca Ambrozia?

Polenul de ambrozie provoaca in cele mai dese cazuri rinita alergica, o afectiune cunoscuta si sub denumirea de “febra fanului”.

Pentru instalarea alergiei, este suficienta o concentratie de polen in aerul respirat de doar 30 de graunciori de polen/m3 de aer.

In cazul in care individual prezinta un grad mai ridicat de sensibilitate, este de ajuns o concentratie de 1-2 graunciori de polen de ambrozie pentru a declansa rinita alergica.

Daca punem in balanta aceasta informatie cu faptul o singura planta poate elibera in aer miliarde de graunciori de polen care contin fragmente cu potential extrem de ridicat de provocare a alergiilor, obtinem dimensiunea reala a acestei probleme.

Cat de serioasa este aceasta problema in Romania?

Potrivit statisticilor, peste 480.000 de romani sunt alergici la polenul de ambrozie, cea mai mare parte dintre acestia fiind diagnosticati cu rinita alergica.

Daca facem un calcul simplu si scadem aceasta cifra din populatia activa a Romaniei, care numara, in prezent, aproximativ 9.000.000 de oameni, obtinem o pondere extrem de ridicata a persoanelor afectate de aceasta alergie provocata de polenul de ambrozie, de 5,35%.

Si mai periculos este faptul ca, pe langa faptul ca ambrozia este “vinovata” pentru activarea rinitei alergice, polenul acestei plante poate agrava simptomele astmului, provocand, pe langa alte simptome, tuse intensa si respiratie suieratoare.

Care sunt simptomele alergiei la Ambrozie?

In principiu, alergia la ambrozie prezinta simptome asemanatoare cu cele manifestate de alergiile dezvoltate la alte tipuri de polenuri:

 • Stranut
 • Ochi iritati
 • Cefalee (durere de cap)
 • Senzatie de mancarime in gat
 • Secretii nazale apoase
 • Nas infundat, etc.

Purificator aer ideal alergie ambrozie

Cum sa ne ferim de polenul de ambrozie si cum sa limitam efectele alergiei provocate de aceasta buruiana?

Pe piata exista o gama diversa de produse medicamentoase create in special pentru limitarea simptomelor provocate de rinita alergica.

Pentru prevenirea aparitiei acestei alergii, insa, nu poate exista un astfel de medicament, asadar este nevoie sa luam masuri pentru preintampinarea contactului cu polenul de ambrozie.

Cu alte cuvinte, trebuie sa ne asiguram ca aerul pe care il respiram este curat, iar daca este destul de dificil sa controlam acest lucru afara, ei bine, pentru purificarea aerului ambiental exista o solutie extrem de eficienta: purificatorul de aer.

Aceasta solutie tehnologica are capacitatea de a capta si de a elimina din aerul pe care il respiram particulele de polen pe care le aducem de afara fie pe haine, fie in par sau pe blana animalului de companie.

Una dintre cele mai eficiente solutii tehnologice de agest gen din Europa este gama de purificatoare de aer dezvoltata de compania germana IDEAL.

Purificatoarele de aer IDEAL au capacitatea de a absorbi si de a elimina pana la 99.97% dintre alergenii si patogenii aflati in suspensie in aerul ambiental, lasand in urma un mediu purificat, sigur pentru sanatatea ta.

Mai mult, datorita filtrelor de inalta calitate integrate, aceste solutii tehnologice elimina chiar si particule de dimensiuni de pana la 0.1 microni.

Garantia calitatii purificatoarelor de aer IDEAL este, insa, cel mai bine evidentiata prin Sigiliul ECARF, oferit de Centrul European al Fundației de Cercetare a Alergiilor pentru eficienta in combaterea alergenilor prezenti in aerul ambiental.

Actiunea extrem de eficienta a purificatoarelor IDEAL asigura un mediu ambiental sigur, prevenind, pe de-o parte, aparitia alergiilor, dar avand si un rol determinant in limitarea efectelor agravante asupra simptomelor, acolo unde alergia este deja instalata, atat prin eliminarea polenului, cat si a altor poluanti care se pot gasi in aerul din interior, precum acarieni, mucegaiuri, fire de par, etc.

Este ingrijorator modul in care, in Romania, o singura buruiana poate provoca afectiuni pentru aproape jumatate de milion de oameni, mai ales ca ne confruntam cu un “dusman” invizibil.

Din fericire, este reconfortant sa stii ca exista solutii eficiente care pot preintampina contactul cu factorii de imbolnavire si ne pot oferi garantia ca respiram un aer curat si sigur pentru sanatate.

Purificatoare aer recomandate pentru alergii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *